Coraz większe jest grono odbiorców piw o nietypowych smakach i konfiguracjach. Dziś przetestujemy napoje o tradycyjnej i obniżonej wartości alkoholu.

Rodzaje piw w teście

Należy zacząć od najpopularniejszych o smaku tequili, które to posiada w swoim składzie aż sześć procent alkoholu. Oprócz tego znaleźliśmy dwa typy radlera, jeden cytrynowy i jeden jabłkowy o zawartości nieco powyżej dwa procent.

Tequila

Piwo o smaku tequili najbardziej znanej w naszym kraju marki spełniło swoje zadanie w stu procentach. Po pierwsze dzięki wysokiej zawartości alkoholu ułatwia wprowadzenie się w imprezowy nastrój. Po drugie natomiast dzięki odpowiedniej słodyczy i dodatkom smakowym nie czuć goryczy typowej dla piwa. Mimo oparcia produkcji na chmielu można uniknąć smaku, który to nie każdemu pasuje.

Radler

Piwa typu radler są znacznie słabszymi mieszaninami tradycyjnego piwa i soków owocowych tudzież napojów na ich bazie. Zmniejszona zawartość alkoholu pozwala na zastosowanie ich jako napoju chłodzącego bez typowych dla mocniejszych alkoholi efektów upojenia alkoholem. Idealna możliwość schłodzenia się w gorące dni bez dostarczania dużej ilości alkoholu etylowego do swojego organizmu. Goryczka jest ledwie wyczuwalna, co dodatkowo pozwala nawet kobietom cieszyć się z takiego rodzaju napojów wyskokowych. Nawet osoby, które znacznie słabiej tolerują alkohol nie upiją się tego typu piwem, dzięki czemu popularność tego napoju wzrasta, szczególnie jeśli kolejnego dnia po biesiadzie osoba racząca się tym trunkiem będzie musiała prowadzić samochód.