W moje ręce trafił dziś przeznaczony do testów szybkowar. Pozwala on na szybsze przygotowanie potraw jednak sprawdzimy, czy sprawdzi się on aż tak dobrze.
Zasada działania
Działanie szybkowaru opiera się na dużym ciśnieniu, które to obok temperatury ma działać na jedzenie i znacznie przyspieszyć przygotowanie potrawy. Nasz model posiada regulację ciśnienia, przez co sami wybieramy jak szybko i jak mocno ma być przyspieszone gotowanie danej potrawy. W opakowaniu znajdziemy również niewielką książkę kucharską z przykładowymi przepisami na różnego rodzaju dania możliwe do przygotowania w szybkowarze.
Pierwsze wrażenia
Po odpakowaniu oczom naszym ukazuje się właściwa część, czyli zbiornik na wodę i składniki potrawy. Jest on solidny, ciężki i wygląda na taki, który byłby w stanie wytrzymać znacznie większe ciśnienie, aniżeli musi on znosić. Rączka jest wykonana z grubego plastiku, który pozwala bezpiecznie unieść nawet wypełnione urządzenie. Drugim elementem jest pokrywa z zaworem właściwym i zaworem bezpieczeństwa zapobiegającym przekroczeniu wartości krytycznej.
Walory praktyczne
Poddaliśmy naturalnie testowi rzeczony szybkowar. Po uzupełnieniu wody do określonego poziomu umieściliśmy wszystkie składniki. Ustawiając zawór na wybrane ciśnienie należy możliwie szybko zagotować wodę tak, by zawór właściwy otworzył się. Potem na małym ogniu jedynie utrzymujemy temperaturę i ciśnienie. Danie jest smaczne, ma więcej wartości odżywczych i po 15 minutach jest gotowe.
Doskonale znam to urządzenie, znacznie mniej czasu w kuchni i niższe rachunki za gaz!
Korzystam i polecam każdemu, sprzęt wart uwagi!